Wednesday, 24 October 2012

♥ This is my journey and He puts me here ♥

Manusia merancang dengan CITA CITA
Allah merancang dengan CINTA

When I was young, very small at that time I wish I could be a doctor. So that I can help a lot of people. Yeah, I really wish I could be a doctor.  I promises myself to struggle. I make a very very solid plan. This is my goal. I must achieved it. I planned  to get 5As in UPSR so that I can further my studies to MRSM or SBPI or other high performing school like Sekolah Tun Fatimah. or SMS Seri Puteri.

But, my life didn't goes well as my planned. I dont go to any boarding school. I just stay with my parent. *fighting almost everyday with my sisters and brothers* Its not because my UPSR is bad, but it just because... I just wanna be here, at home. I WAS kind of person that dont like to wake up early and rushing to the toilet and stuff...

So then, when I was in form 3 I changed my ambition. I think I want to be an engineer. Ouch, that sounds good uh?? I applied for a sekolah teknik. First, I didn't get it. Kecewa tak payah cakap lah nokkk... I tried again for all school that I've ever dreamed before. I thought I wouldn't get it, because I applied kinda late. Tup tup, sampai letter kat rumah and walaawehh... I've been accepted to SMS Puteri!!!!!!!!!!

I wish.

I was accepted to SMT Melaka for Mechanical Engineering. Alhamdulillah. It is among the best technique school. At first my planned goes well. Very well. BUT, I ended up with leaving that school after 2 weeks. *mau tak mengamuk mak ayah. They spend a lot of money* Err, that school was so tragic. The procedure. Argh, it took a very long time bcoz sekolah biasa dengan sekolah teknik berbeza jabatan. So, I need to go to jabatan pelajaran negeri and what so ever. nyusahkan mak ayah. sigh. I'm not going to school almost a month because of the procedure.

Hey sekolah lamaaa. Jannah datang balik nie woiiii.

So, the goal is set. Though my school is not a cluster or excellent school, I think I can successful as well. 

The time has come. SPM results are released. Alhamdulillah I got what I want. Not too bad. but, I dont think I can be an engineer either a doctor. 

When I filled the UPU form, I still put engineering as my first choice even I know I dont worth it. I wish there will be a magic. Yeah, I wish. But, my last choice was selected. Diploma in Planting Industry Management UiTM N9. Errr, toink toink =.="

Once again, nyusahkan mak ayah. Aishhh, really a troublesome daughter la. Im leaving UiTM after a semester. Why Jannah? Why are you being like this? Erm, sigh.

I REfilled UPU form. And, this is where a magic happen. I choose Diploma Perhutanan UPM even not as my first choice. Nunnn jauh di Sarawak. Why Jannah? Nak nyusahkan mak ayah lagi ke kalau balik nanti? Hemmm, sigh.

At the same time, I got an offer letter to further my studies in Lincoln University in Foundation in Science leading to Doctor of Medicine with scholarship. Allahuakhbar. But, my parent didn't allow it. I don't know why. So, I dont have any chance anymore to become a doctor either an engineer. 

I woke up early that day. My heart beat fast. UPU result released. And... I got forestry!! weeee. Argh, hati dah berbelah bagi. Nak gie ke tanak. Oke, comes. Lets istikharah.

7 June 2012, I fly to Sarawak. New experience. New place. New friends. New mission. and new... interest. I fall in love. Eh, dengan forestry la. Tiba tiba ada satu semangat. Semangat untuk aku bangkit. Bangkit untuk terus berjuang. Berjuang untuk tegakkan agama, bangsa dan negara!! Walaawehh, macam main pisang goreng pulak versi A. Samad Said. 

I used to dream about going to further my studies overseas. I'm kind of jealous with my friends that further their studies overseas. Playing with snow. Jaket bulu bulu. Not going back for raya. I want to have that feelings. They got a chance to have that feelings. They got a chance to gain new experience.

But now, not any more. 

Alhamdulillah, alhamdulillah and alhamdulillah.

Im very happy for what I am right now. I can play with snow as well. Malaysia have I-city. I can wear jaket bulu bulu as well. UPMKB yang indah permai tu ada dewan yang super duper sejuk. Sampai nak jawab exam pun susah. Not going back for raya?? Hemm, lemme think twice... hahaha. i told you. its not a good idea to celebrate raya without family.

Neway, I still hope that I can further my studies overseas. Maybe Aussie or NZ. Amin cepatt. Aminnnn ♥

When we are prepared enough on something, but at last it is not going as we planned. Kita frust menonggeng  kan? Jangan pernah kecewa dengan rahmat Allah. Kadang kadang apa yang telah diberi oleh Allah lebih banyak daripada apa yang kita pinta. Manusia merancang dengan cita cita. Allah merancang dengan cinta. Put your trust in Allah.

Nur Jannah

*Jannah nak jadi Pegawai Hidupan Liar. Amin cepattt :)*

Sunday, 21 October 2012

l Wanita Solehah:even Bidadari Syurga jealous with you l

"Eee, susahnya jadi perempuan nie. Tutup sana tutup sini. Dah lah neraka pun dimonopoli oleh kaum perempuan. Cakap pun kena jaga jaga."


Rasulullah SAW bersabda, "Harta yang paling berharga didunia ialah wanita solehah."

Wanita hiasan dunia, seindah hiasan adalah wanita solehah

True, but woman are indeed more precious than any ornament or any any decorations on this earth. We, women have very splendidly extraordinary position in islam. Allah makes us soo special.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakhbar

Kemuliaan dan keruntuhan sesebuah bangsa terletak di tangan wanita. Even we, women are shrouded with weakness, but our screams were able to change EVERYTHING.Every single things. Just look at how your mom scream when she ask you to do something. In other word, membebel. My mom as well love to membebel. Our mom bebel because they love.

"Membebel itu hiburan bagi wanita." - Ustaz Kazim Elias -

Thats why we as a daughter should be a anak solehah. Meanwhile as a wife, we must be a isteri solehah. Pandai masak walau tak sehebat masterchef, kemas rumah, solat 5 waktu, taat suami, puasa di bulan ramadhan. As a ummi, we must educate our children with love and affection. 

Wahai puteri agama sekalian, did you know that Allah was and always showered a mountain of gift to us??

"Seorang wanita solehah lebih baik daripada 70 orang wali." 

"Seorang wanita solehah lebih baik daripada seorang lelaki soleh."

"Apabila seorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya."

"Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam bab agama, maka Allah swt memasukkan dia terlebih dahulu ke dalam syurga daripada suaminya(10,000 tahun)."

"Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab Baginda, 'Ya, ibu lebih penyayang daripada seorang ayah. Doa orang penyayang tidak akan sia sia.'"

"Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah swt."

"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?" Quran:Ar-Rahman:67

There are more and more mountain of gifts Allah showered us with... Proof of Allah's generosity and love.

In Islam, women are highly respected. How closed relationship between day and night, as well as men and women are created to complement each other. Each women and men have their own responsibility and duties according to fitrah and ability. But the goal is same. To get and achieve Allah's redha. 

I remembered what my kakak usrah said to me. Bidadari dekat syurga mencemburui wanita solehah di dunia. Sebab, kita solehah sebab kita ikut perintah Allah. Kita solehah sebab kita tinggal laranganNya. 

Diriku tidaklah semulia Khadijah.
Diriku tidaklah sehebat Aisyah.
Diriku juga bukan sekuat Asiah. 
Diriku bukan setabah Fatimah. 
Aku hanya wanita akhir zaman yang berusaha menjadi wanita solehah.

Ye, wanita akhir zaman. AKHIR ZAMAN. Ayuh bangkitlah wahai puteri agama. Bangkitlah dari lenamu yang panjang dan tidak berkesudahan. Sekali kamu terjatuh, jangan biarkan dirimu jatuh buat selamanya. 

Indeed, one of the luckiest thing ever in my life is to be blessedly created as a woman. Alhamdulillah :)

Its pretty much embarrassing to realize how more often than not, I've let myself being deceived by all this great love. To get attached too much love to love of human, too exaggeratedly having a flowery lovey dovey feelings over what human provided whilst Allah non stop pouring His sweet and tender greatest love in every stage of woman life and even already prepare a gift for us await there in hereafter.

"Perempuan apabila solat 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat pada suaminya dan menjaga kemaluannya atau kehormatannya, maka masuklah dia dari mana mana pintu syurga yang dia sukai." 

O Allah,
For the love of Yours I desperately want...
And for the love of mine, I devotedly dedicated as whole to You...
One with the best, the sweetest romance ever...
The Almighty of everything... 

Thanks Allah for everything that You gave me.

Nur Jannah

Friday, 19 October 2012

Sebab lelaki gemar melihat perempuan...

Malam pasangannya siang
Jaga pasangannya tidur
Malas pasangannya rajin
Dan lelaki pasangannya ... perempuan

Kerana perempuan adalah pasangan kepada lelaki, jadi Allah dah menciptakan bentuk badan perempuan nie  dapat memikat hati lelaki. Yeah, I know not all women got a slim body. But, woman is still a woman. They got something that will look so attractive. Bila bercakap tentang pikat, memikat, terpikat, dipikat atau yang sewaktu dengannya, maka ia ada hubung kait dengan nafsu. Jika ia ada hubung kait dengan nafsu, ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan. So, to control your desire or your nafsu, mestilah dicontrol dengan iman. Untuk mendapatkan iman mestilah menurut perintah Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

In men's eye, women are symbols. Symbol? What symbol, uh? Everyone know... Men got a very very naughty imagination, IF NOT CONTROL WITH IMAN.  Mata lelaki nie, selalu menjalar bila ternampak perempuan. Setiap bentuk badan seorang perempuan, boleh dihayati oleh seorang lelaki dengan pellllllllbagai tafsiran nakal nafsu. When a man see a woman, the very first thing that he will see is her hair. So, akan ditafsir lah pelbagai cara oleh lelaki itu. Imma rite, guys???? Sebab tu lah, wanita wajib menutup rambutnya.

"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." HR Bukhari dan Muslim. 

Apabila rambut itu telah ditutup, mata lelaki itu akan turun kebawah melihat bentuk leher. Maka wajiblah perempuan itu menutup lehernya. No need lah nak tunjuk leher panjang macam zirafah or leher pendek macam... Maka mata lelaki itu akan turun melihat bentuk payudaranya. Maka perempuan itu WAJIBlah ke atasnya menutup bentuk payudaranya dengan melabuhkan tudungnya.

"Hendaklah mereka(perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dadanya." An-Nur:31

Setelah itu, mata lelaki akan turun lagi melihat bentuk ramping pinggangnya. Ye ye, tak semua ramping. Ada jugak yang berlapis lapis macam kek lapis sarawak. Tapi, yang macam kek lapis sarawak tu pun perempuan jugak. Kannnn? Maka labuhkan pakaian supaya tidak ternampak bentuk pinggang. That naughty eye turun melihat bentuk punggung. Maka, wajiblah perempuan labuhkan pakaian supaya bentuk punggung tidak kelihatan. Dan, lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya. Maka, jangan sesekali perempuan itu pakai seluar yang ketat ketat sehingga nampak bentuk peha walau SEDIKITPUN.

My dear muslimah, mata lelaki nie gatal. Bila dia dah tak nampak bentuk kaki, dia tengok pulak kaki kita. Ish ish kesian bebeno lah dengan kaum lelaki nie. Moh lee kite tolong deme semua ni yob. Moh kita tutup kaki kita dengan melabuhkan kain atau pakai stoking. Bile kita dah tutup dari atas sampai lah ke bawah, mata lelaki nie dia naik ke atas balik. Dia tengok pulak bentuk tangan kita nie. Maka, tolong lah wahai muslimah sayang teman semua, moh le kita labuhkan tudung kita semua bior lepas bahu. At least dapat le tutup KETIBAS tu. Benda pulok ketibasnye... Ketibas tu stand for KETIak BASah. hehehe

Jika semua aurat kita dah ditutup, janganlah pulak deme anggap tugas deme dah selesai. Perlulah pulak teman, kome, deme semua jaga kehormatan diri masing masing. Jangan keluar sorang sorang, keluarlah dengan mahram atau sekurang kurangnya keluarlah dengan 3 orang wanita agar tidak diganggu oleh anasir anasir yang tidak bertauliah. Kalau muslimah tutup aurat dengan sempurna, insyaAllah selamat dunia akhirat.

Jangan salahkan lelaki mata keranjang.
Kalau perempuan berpakaian tetapi telanjang.
hehehe, moh lah kita semua tolong satu sama lain. Yang perempuannya, tutup aurat dengan sempurna. Lelaki pula, jaga pandangan. LOWER YOUR GAZE.

Ingatlah wahai muslimin muslimat, sekilau kilau berlian paling menarik untuk dicuri. Seindah indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga. Be a good muslimah. Lets together head towards Jannah. Moh kita buru redha Allah. insyaAllah 

*sejak bile koi pandai cakap perok nie. Koi orang pahang laa*

Nur Jannah

Tuesday, 16 October 2012

Everything is and was Allah's plan

"Oke, kita mulakan usrah kita dengan sesi taaruf. Kita mula dari kanan lah, afdal."

"Nama diberi Nor Amira Mohamed Mukhtar. Nor Amira Mohamed Mukhtar. Umur baru 20 tahun. Course, DPNT sem05. Asal Sg Siput Perak. Boleh panggil Kak Mira atau Dena Bahrin. "


 Yeahh, everything begins here. In that small room, with some cookies, or just a glass of drink. Bak kata orang melayu, air jarang or air putih. Since that, we know each other. Since that, terjalin lah sebuah ukhwah fillah, insyaAllah.

Ukhwah itu indah pabila segalanya kerana Allah. Tika kealpaan, mereka bisikkan bicara keinsafan. Mereka beri kekuatan, tika diuji dengan ujian. They really help me a lot. They always lending me their ears. Always. Even when the story sometimes so boring. Why? Why they always give me their attention? Why they are so kind to me? Allahuakhbar...Mantan President Keputra ckp, Allah kalau sayang kat kita, Dia akan hantar orang yang baik baik untuk nasihat kita. Yeah... so true. They are very kind. 

Apabila berada jauh dari keluarga, kawan adalah kawan. Kawan adalah keluarga. Dan kawan itu sendirilah pengubat dikala luka dan duka. Going to usrah together gether. Shoping. Singapore Chicken Rice. Pantai. Usrah cendol. Pusat Islam. Iftar. Meeting. Makan eskrem. Everything we do it together.

As I said before, I learn a lot here. So very many much a lot. From know nothing, I know many things. Alhamdulillah, alhamdulillah and alhamdulillah. Allah menemukan kita dalam bulatan gembira itu. Bulatan gembira itu juga yang mengeratkan kita semua.

Indahnya persahabatan bila, segalanya kerana Allah. Sahabat yang baik, apabila dipandang wajahnya, membawa mengingati Allah, mendengarkan kata-katanya, menambahkan ilmu, terlihat gerak gerinya, meninggikan takut kepada Allah, berkawan dengannya, berjuang ke jalan Allah. I got a lot of them. Always talk about Islam. Discussing about Islam. Story story kisah Nabi. Not everyone likes this type of conversation. Either me, don't know why. Me, myself also a human. Always make a mistakes. Labuhnya tudung saya, bukan beerti saya tidak pernah buat silap. Saya juga seperti kamu semua yang mencari cari sinar cahaya. But, to keep me istiqamah in this way, I must stay with someone that always remind me about Islam. 

Kita memang diajar berhati hati memilih kawan. Kerana, kadang kala salah pilih, buruk akibatnya. Tapi, bukan lah tak boleh kawan LANGSUNG dengan yang bermasalah. Cuma, perlu ada batasnya. Cuma mendekati mereka ini memerlukan kekuatan prinsip yang utuh supaya kita yang mendekatinya terutama sesama remaja, agar kita tidak larut dan hanyut terlena serta tertipu kerana tidak kuat prinsip. 

Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Sama seperti, setiap yang hidup pasti akan mati. Tapi, yang penting bertemu dan berpisah kerana Allah. InsyaAllah. Walaupun, kita ditakdirkan untuk berjumpa sebentar, memori ini akan berpanjangan. Kamu semua ditakdirkan Allah untuk singgah ke dalam hidup saya untuk membuatkan saya lebih memahami apa itu persahabatan. 

Pada sekeping gambar, waktu itu seakan berhenti. Detik itu seakan sedang berulang lagi. masa yang berlalu, memori ini tetap kekal abadi. Ku berdoa semoga ukhwah ini akan berkekalan. 


Semoga ukhuwah yang terjalin menjadi modal dan tiket untuk ke syurga sana. Ukhuwah fillah abadan abada. Sayang semua :)

Everything, every single things is and was Allah's plan.

Saturday, 6 October 2012

Jangan kecewa, jangan putus asa, teruskan usaha. fighting !!

Ketika jiwa merasa sesal, dan kecewa... Mengenangkan dosa dosa yang dilakukan, ketika harapan dirasakan tiada lagi, ingatlah...

Islam tidak pernah meletakkan perantaraan antara manusia dengan Allah. Anytime, anyone, wherever, what races we are, who is our parents, who is his our grandparents, if we want to connect with Allah azzawajalla or return to Allah, so tidak akan pernah ada halangan. 

"Katakanlah wahai hamba hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa dosa semuanya. Sungguh Dia Maha Pengampun, Maha Penyayang." Az-Zumar : 53

Kalau kamu rasa kecewa terhadap diri kamu, dosa kamu banyak, kamu frust... If you meet people, then they will say... Oh kau nie Tuhan tak ampun dosa orang mcm kau nie. Tuhan tak ampun orang mcm kau nie. Ingatlah, Allah kata, "Beritahu hamba hamba-Ku yang mereka itu kecewa terhadap diri mereka, jangan mereka putus asa dengan rahmat Allah, jangan mereka kecewa dengan rahmat Allah. " Allah mengampunkan segaaaala dosa.

Kalau kamu rasa, diri kamu tiada tempat untuk meluah, melepaskan segala resah di jiwa, ingat Nabi pesan... "Sesiapa yang tutup aib  orang muslim, Allah akan tutup aib dia dunia dan akhirat."

Maiz bin Malik datang kepada Nabi,

"Aku berzina wahai Rasulullah, bersihkan aku. "

Nabi tak tengok dia. Nabi pusing. "Maiz pergilah. " sambil bagi isyarat.

Tapi Maiz kata juga, "Aku zina wahai Rasulullah, bersihkan aku. "

Rasulullah cuba bagi pengecualian kepada Maiz. Rasulullah kata, "Boleh jadi kau cium cium  Maiz. Boleh jadi kau raba raba je. "

"Aku berzina Rasulullah. Takkan kau tak tau aku BERZINA. "

Maiz tetap inginkan hukuman. Maka hukuman dijalankan. 

Islam suruh kita tutup keaiban sendiri. Islam suruh manusia baiki diri sendiri, bila bila masa je. ANYTIME. Islam tak suruh kita buat pengakuan untuk ceritakan keaiban sendiri. Kita istighfar kepada Allah, kita balik kepada Allah, kita minta ampun kepada Allah. Allah buka pintu keampunan pada waktu siang untuk orang yang melakukan dosa pada waktu malam, dan Dia buka pintu keampunan pada waktu malam untuk orang yang melakukan dosa pada waktu siang. Usah berputus asa dengan rahmat Allah. Teruskan perbaiki diri.

Seluas luas pintu dalam Islam adalah pintu taubat. Allah cakap, "Wahai hambaku, jika dosamu itu sampai  ke langit, banyaknya daripada bumi hingga langit, kemudian engkau istighfar, engkau mohon keampunan daripadaku, Aku ampunkan engkau. Aku tidak peduli. Hambaku itu tahu dia ada Tuhan yang boleh ampun dosanya dan boleh bertindak padanya, Aku ampun dia ."

Iman manusia memang ada turun naik. Lagipun, manusia memang tak lari dari kesilapan. Bila kita duduk beberapa lama, kita betul betul taubat, kita bukan main main, macam mana kita boleh tergelincir lagi ??

As long as kita ikhlas, we dont have any intention nak tipu, kita betul betul nak taubat, kita tergelincir. Allah kata, "Sesungguhnya hambaku itu bukan apa, dia tahu baginya, Tuhan yang mengampunkan dosa." Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. 

 Manusia yang tampil menentang Nabi pun, Allah terima taubatnya, inikan pula manusia jalanan. Yaa, walaupun kita kata benda tu tak baik. Dia berzina, dia minum arak tapi kalau dia nak balik kepada Allah, tidak pernah ada halangan antara dia dengan Allah. Sama sekali tidak ada. Hanya kepadaNya kita sembah, hanya kepadaNya kita memohon. Kamu doalah kepada Allah dalam keadaan kamu yakin kamu akan diterima. Ketahuilah Allah tidak akan menerima doa daripada hati yang lalai dan alpa. Dia tidak terima. 

"Dan apabila hambaku ini bertanya kepadamu wahai Muhammad tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Hendaklah mereka itu memenuhi perintahKu dan beriman kepadaKu agar mereka memperoleh kebenaran. " Al-baqarah : 186 

Semua doa makbul, melainkan kita tak berdoa sungguh sungguh. Kita sering kali terlupa, Allah lebih tahu apa yang kita perlukan. Perancangan Allah adalah yang terbaik. Indeed ,Allah is the best planner.Cuma, bila Allah memperkenankan sesuatu hajat, memakbulkan sesuatu doa, Dia memperkenan dalam pelbagai rupa. Kita nie kadang kadang minta duit, sebenarnya kita bukan nak duit pun, kita nakkan kebahagiaan, kegembiraan. Tapi, kita sangka yang adanya duit, ada kebahagiaan. Allah kadang kadang tak bagi duit yang sebanyak yang kita harap, tapi Allah bagi kebahagiaan kepada kita.

Same goes with this one. We ask for beautiful wife or handsome husband. We are very interested with someone. Maybe Allah know, this is not good for us. Allah still give us a wife or a husband but not same as we asked for .But, what Allah was given to us is better for our lives, better for our rumahtangga, better for us to continue our journey. Tapi, Allah menghampakan kita, tidak sama sekali. Tapi, kita fikir, kita rasa yang kita minta tu tak sampai sampai. Tidak... sebahagian besar hayat kita dah pun kita kecapi nikmat tu. Teruskan mengharap dengan Tuhanmu. Manusia berhubung terus dengan Allah. Tak payah postman. Tak payah orang tengah pun. Kita minta dari Allah. Iblis minta supaya dipanjangkan hayatnya sampai kiamat, Allah perkenankan doa iblis tu, padahal derhaka bebeno iblis tu. Takkan hamba Dia yang solat, sembah Dia siang malam, Dia tak bagi. Tentu Dia bagi. 

Saudara saudaraku sekalian, nak taubat kepada Allah tak perlu pun nak isytihar diri. Nak minta kepada Allah juga tak perlu perantaraan. Manakah agama yang lebih memberikan ruang untuk manusia balik kepada Tuhan lebih daripada apa yang diberikan oleh Islam ?

Yakinlah dengan Tuhanmu, bersyukurlah wahai diri. Selagi nyawa dikandung badan, peluang untuk kembali kepada Tuhan, tidak pernah tertutup...

Sincerely ,
Nur Jannah